pondělí 7. září 2015

Klesá po porodu IQ?

Dnes jsem se rozhodla zaměřit na téma matek. Sama matkou zatím nejsem, ale co vidím kolem sebe, sleduji internetové diskuse, fóra ale i kamarádky a známé, nutí mě to zamyslet se nad otázkou, jak moc ovlivňuje porod dítěte inteligenci a sociální život ženy?


Přemýšlela jsem nad tím už snad stokrát. Aktuálně je stav takový, že se považuji za poměrně vzdělaného a rozumného člověka, ráda se pěkně oblíkám, pečuji o sebe, scházím se s kamarádkami na kafe, oběd, internetovým diskusím, kde se to na první pohled hemží idioty a trolly se vyhýbám a názor sděluji tam, kde to dává nějaký smysl... To byl takový brainstorming věcí, o které se obávám, že by se mohly změnit.

Už jste jistě narazili, buď přímo nebo zprostředkovaně, na takové ty diskuse maminek z mimibazaru a podobných portálů, kde se to hemží slovy jako snažilka, ovu, manža, mimísek, spermíci, anální tuleníčko, bříšínko, mamynka a další. Mamynka, neboli žena posedlá mateřstvím (a ignorující češtinu), je přesně tím typem individua, kterého se bojím. Vidíte to jistě i kolem vás, máte kamarádky, máte společná témata typu chlapi, práce/škola, sex, nákupy... A najednou, narodí se jim dítě, a o tématech na dalších X setkání je rázem rozhodnuto. A nejen to. Změní se v chování, mluvě, oblíkání...

Najednou je to Anička kaká támhleto, Davídek měl teďka na prcince tohleto, Kristýnka mi nechce sedět, Kubík mi ještě nechodí, Emička už sama papá... Kde je najednou to řešení témat, co vás bavila předtím? Proč se to, kruci, točí všechno jen kolem dětí? A nejhorší je, že to nemůžete říct. Prostě nejde kámošce říct hele, moc mluvíš o dítěti, rozebereme něco jinýho. Ne, nechtějí. A jakmile poznají, že s nimi nejste na jedné vlně, hledají si stejnovlnné kamarádky, které se shodou náhod vynořují z mimibazarů, modrých koníků a dalších super stránek, a vy sledujete, jak se z vaší kamarádky stává full time matka s TÍM slovníkem, TĚMI problémy, nedbající o sebe samotnou, hlavně aby mimísek byl spokojený...

Jako oukej, dokážu pochopit, že je plná dojmů, taky toho budu jistě jednou plná, a budu chtít sdělit svoje dojmy, ale ocuťpocuť*. Sdělím to, co ještě kamarádku zajímá a je ochotna se mnou probrat, a pak se budu zajímat zase já o ni. To, že jsem si pořídila domů +1 přeci neznamená, že teď vše musí být o mně a mým dítěti.

Samozřejmě připouštím, že se toto nestane každé. A snad ani mně. Ne jen kvůli sobě samé a "chuděrám" kamarádkám, ale co pak chudák chlap s takovou ženskou?**




* ne, ještě mě nestihla kletba s češtinem, jen je správný tvar odsud posud a ten mi tam prostě  nějak neseděl

** chlapské řešení této otázky teoreticky možné naleznout v mém minulém článku


10 komentářů:

  1. Sama ještě maminkou nejsem, ale přijde mi tak nějak normální, že kamarádky-maminky se baví věčně o svých dětičkách :D A ted se mi narodila neteř a nevadí mi bavit se se švagrovou neustále jen o té maličké :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě s mírou ano, ale ne pořád. Můj článek je hlavně o tom, jak se ty ženy změní, často k horšímu. A taky o tom, že se bojím, aby se mi to taky nestalo :D

      Vymazat
  2. Prvně chci říct, že s tebou naprosto souhlasím a příjde mi to ujeté. Moc se netěším na školní srazy, až bude většina spolužaček maminkami.. v tom horším případě "mamynkami". Sama děti neplánuju, a tak na to mám možná víc kritické oko, než by si maminky a mamynky zasloužily.

    Na druhou stranu se musím přiznat, že jsem měla štěstí a když moje máma čekala mojí o 13 let mladší sestru, tak se nic takového nekonalo. Chovala se zcela normálně, jako před otěhotněním. Jediný rozdíl co jsem pozorovala byl, že jí to vážně tak moc nemyslelo, protože porod a celkově těhotenství je tak velký zápřah, že je z toho člověk nějaký půl rok trochu jako praštěný po hlavě. Mamča ráda luštila sudoku a šlo jí to, v tom období půl roku po porodu jí to absolutně nemyslelo a nějaké sudoku se mohlo jít zahrabat, zapomínala a podobně, ale pak se to zase napravilo. Z tohoto pohledu by se vážně dalo říct, že se maminkám IQ na nějakou dobu snižuje :D.

    A co je horší, v dnešní době sociálních sítí se tomu člověk nevyhne ani na facebooku, to je to potom samá fotečka ve vaně, na dece, v obýváku, v kuchyni a div né na záchodě.. k tomu nějaký roztomilý "statusík" a já v ten moment přestávám vidět a slyšet :D. Jak píše slečna výš, naprosto souhlasím s tím, že maminky-kamarádky si potřebují popovídat o dětech, ale je rozdíl mezi "dneska jsme nekakali a bolí nás bříško" a "dnes má Honza trochu zácpu". Takže taková měnší cena útěchy pro tebe, drahá pisatelko :), ženy se s dětmi mění, ale ne všechny! Opět parádní článěk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za tuto odezvu a za pochvalu. :) Samozřejmě, pochopila jsi mě správně, myslela jsem ty "mamynky" s "tím" vyjadřováním. Naštěstí ano, všechny nejsou takové, díky bohu. To s tím sudoku a tvou mamkou je hodně zajímavý, tak jsem zvědavá na sebe :D Ale věřím, že nebudu jedna z těch, co popisuji výše. Na tu už ty holky snad musí mít vlohy odjakživa :D

      Vymazat
  3. Mám dva kluky a když byli maličcí, nedokázala jsem se bavit o ničem jiném. Na mateřské prostě byli náplní mého života, opravdu jsem nemohla několikrát za týden na kafe, na jógu, do kina...... A ano, bavila jsem se s jinými maminkami o trápení s prdíky, o příkrmech, o tom, že ještě neleze, protože prostě v tu dobu to pro mě bylo důležité. Používala jsem mateřský plurál. Jediné, co jsem tedy nepoužívala je mluva maminek z mimibazaru, to je kapitola sama pro sebe.
    Ale přešlo mě to. Jak kluci rostli, stávali se na mě nezávislejší, samostatnější, já začala chodit do práce, tak jsem zase "normální", jako jsem bývala za bezdětna.
    Takže bych to s tím sníženým IQ viděla jen jako dočasné. V období od narození dítěte do jeho batolecího, popř. předškolního věku bych to viděla jako normální a přirozené. V tu dobu je prostě pro mámu to nejdůležitější spokojenost miminka a tak každé trápení, ale i úspěchy řeší s druhými podobně "postiženými." Až se pak žena vrátí do práce a má doma už třeba školáka, ten už tak velikou péči a podporu nepotřebuje. U mě to alespoň tak je. A tak místo studování složení příkrmů, přemýšlení, zda jsou lepší látkové či jednorázové plínky, či zda je normální, že už 3x za sebou měl zelené hovínko, když předtím měl žluté, jsem zase začala chodit na powerjógu, studovat dálkově školu, chodit do divadla........a být normální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ano, tak jsem to i myslela, bavit se o tom ale s těmi podobně postiženými, bezdětné kamarádky to, většinou, moc nezajímá. Tedy ne určitě ty, řekněme, detaily :D

      Vymazat
  4. Upřímně, taky to pozoruji a chápu že s příchodem dítěte se toho hodně změní. Jenže ! Ano, jsou s dítětem celý den doma, na druhou stranu.....potřebují si s někým popovídat a "manža" - ten výraz z hloubi duše nenávidím, jim ne vždy jde na ruku, protože má svých starostí dost...od toho jsou přece kámošky....ale jak píšeš ocuťpocuť... Myslím že je to asi i otázka priorit, a ač mě teď milion matek za tohle ukřižuje jsou i minimálně stejně důležité věci jako je dítě, například duševní zdraví a spokojená domácnost...a právě šišláním, diskuzemi o kákání, blinkání a šmatlání se bohužel neutvrzuje ani jedno..Nejsem matka a tak se může zdát že kážu vodu a piju víno, ale vidím ve svém okolí kam to mateřství vede a popravdě to působí mnohem líp než antikoncepce :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozrejme jsou i jine veci. Jsem tu pro sve dite preci, ale zaroven potrebuju byt i ja stastna a to je dobre pro nas oba. Ale mam pocit, ze tadyhle matky nemely zadny zajem ani pred tim, ze dite je konecne jejich jediny naplneni nebo nevim. Ja bych se zblaznila :D L.

      Vymazat
  5. Ahoj, souhlasim a leze mi to na nervy a sama se temto typum matek vyhybam. Ja mam skoro trilete dite, miluju ho nadevse, ale davam si sakra bacha, abych okoli neotravovala vecmi tykajicich se meho maleho. Sama to nemam rada u druhych, takze tak :). Cili jsem s malym sama, s matkama jinyma se nestykam, protoze si nemame co rict. Radsi si budu sama cist knizku, pujdu parit s kamoskou atd. Nebavi me tady tohle kecani o nicem, trumfovani matky jedna druhe atd. Slovnik ala mimibazar..tohle je na pres hubu :D Lucie

    OdpovědětVymazat

Ráda se dozvím váš názor, připomínku, prostě cokoliv, co mi chcete k článku sdělit. Tady. :)