středa 16. září 2015

Lítost nadevše aneb o lidech, kteří mottují ale nemotivují

Určitě je znáte. Určitě máte někoho takového v přátelích na facebooku. A jestli ne, tak vám strašně závidím! Řeč je o lidech, kteří denně sdílí na sociální sítě smutné ale i veselé obrázky s motty, citáty a různými výroky známých i neznámých lidí a mají pocit, že tím "motivují" i své přátele.


A já mám takové lidi v přátelích na facebooku alespoň dva. Každý den, dokonce i několikrát, sdílí na facebook různé motivační citáty, obrázky s "chytrými" větami, mantrami, případně k tomu přidají srdíčka, smajlíky, prohlášení typu Přesně tak či Celá já nebo Naprostá pravda. Vždy mě tak nutí přemýšlet, proč to dělají. Chápu, nějak je to naplňuje, nudí se tak si vyhledávají něco, co je nakopne, prožívají těžký období a chtějí soucit, politování, ale plácat jeden obrázek či citát za druhým na zeď jim přece nemůže pomoct. Nevím, co takové obrázky a statusy dělají s vámi, ale když je toho přehršle, začínám na to být alergická. A to tak, že jsem si musela tyto své přátele oddělat ze sledování, aby mi prostě nespamovali zeď. Už mi to přijde jako podobná nemoc jako bývaly řetězové emaily a zprávy. Většinu lidí to akorát štvalo, ale kvůli těm pár, co to prožívali a přeposílali to ti normální nenadšenci museli trpět. Pokud si je rovnou nehodili do spamu.



   

U takových lidí, ať už je citát a obrázek radostný či smutný, je pak myslím jasné, že mají nějaký problém. Problém v sobě, se sebou, necítí se dobře, nemají lehké období. Né že by si tím doma polepili zdi, ledničku a nevím co ještě, aby to nikomu nemuseli cpát veřejně. Ventilují to formou sociální sítě protože čekají reakce. A ty reakce se objevují. Beruško nejsi na tu sama, To zvládneš, Jsem s tebou, Ty to dokážeš, Jen tak dál... Ale to jsou často jen řeči, žádné činy. Takových těch virtuálních kamarádů, co naoko sympatizují a třeba i hledají senzaci, vyzvídají a rádi se zabývají životy jiných. Ale když tomu člověku nabídnete opravdu pomoc, vypovídání, že za nimi přijedete, proberete, pomůžete, rázem jsou to největší hrdinové světa, naspeedovaní svými mantrami vám sdělí, že se s tím vypořádají sami a musí si to hlavně oni sami v sobě urovnat. Problém ale je, že třeba ani reálně problém nemají, jen se prostě pořád litují a problém mají jen v hlavě. A tak, a to se už dostávám k jádru věci a proč to vlastně píšu na tajný blog a díky čemu i očekávám nějaké hejty na tento článek, tak mám z takových lidí pocit, že čím víc postují o užívání si každého dne, o jití si za svým snem, o překonávání překážek, o světle na konci tunelu, prostě o životě, tím blíž jsou, alespoň psychicky, smrti. Ano, čtete dobře. Z některých takových mám pocit, a běhá mi mráz po zádech, že jestli místo takových obrázků nevyhledají odbornou (nebo alespoň nějakou reálnou) pomoc, mohli bychom se v blízké budoucnosti dozvědět nějaké nešťastné zprávy... Kéž bych se mýlila.



Aneb na závěr, šťastný a vyrovnaný člověk nemá potřebu si svou vyrovnanost a štěstí dokazovat na facebooku tímto způsobem.

To, že jsem si oddělala tyto přátele ze sledování neznamená, že jsou mi lhostejní, naopak, ale přes veškerou snahu mi nebylo dovoleno jakkoli pomoct. Takže tento článek je nejen vypovídáním, ale i apelem na vás, jestli někoho takového v přátelích máte, zkuste pomoc nabídnout, třeba budete úspěšní.

Máte také nějaké takové spamovací přátele na sociální síti? Souhlasíte, nebo myslíte, že to třeba přeháním a jen se jim líbí nějaký citát tak mají pocit, že to bude zajímat i ostatní? Nebo to děláte vy sami a chcete mi to popsat z vašeho pohledu? Uvítám jakékoliv reakce k tématu v komentářích.

Na závěr nějaká motta pro odlehčení :-)



A jestli je téma, o kterém byste si ode mě rádi přečetli, či máte nějakou otázku, tak pište taky sem nebo můžete i anonymně na můj ask.

37 komentářů:

  1. Tleskám za článek! Mám jednu takovou kamarádku, která se topí v sebelítosti a všechno ráda dramaticky řeší. Na zeď si často věší podobná motta, kterýma chce lidem nejspíš něco ukázat. Ale upřímně - ve skoro třiceti letech vzbuzuje spíš posměch a pohrdání ostatních.

    Malá M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, děkuju, to já tam mám takové právě i starší, co to tam navěšují. Nevím, co si o tom myslí ostatní, naopak tam vidím opravdu hodně komentářů s pusinkovacími smajlíky a srdíčky apod., ale na mě je to opravdu taky moc.

      Vymazat
  2. No, asi budu jedna, co tohle dělá:-) Ne tedy denně, to ani náhodou, ale občas. Když se nějaký citát hodně dotkne mého srdce. Tak ho sdílím s přáteli, že prostě to cítím stejně a že je to pravda. A vůbec nebývá smutný. Spíš motivační nebo cosi vysvětlující. Třeba se mi hrozně líbí: Většina lidí spotřebuj víc energie na hovoření o problémech, než na jejich řešení. Neeee, neboj, nebudu ti tu psát citáty a spamovat. Jenom dávám příklad. Ta věta se mi líbí tak, a tak s tím souhlasím, že mám potřebu se podělit.
    Nevidím na tom nic špatného či divného. Ani nejsem nešťastná, smutná, nelituji sama sebe, když mám průser, nebrečím na FB, ale mám okolo sebe reálné lidi, co mi pomohou.
    Já naopak jsem ráda, když moji přátelé také sdílejí různé citáty, poučky, alespoň vím, s čím souzní, co je oslovilo.
    Tvůj pohled mě celkem překvapil, nečekala bych, že to někdo může vnímat takhle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ten, co jsi napsala, je fajn, ale ono jde o to, že to napíšeš, resp. většina lidí to napíše, konkrétně tedy třeba ten: "Většina lidí spotřebuj víc energie na hovoření o problémech, než na jejich řešení." ale reálně s tím stejně nic neudělají. Dál o těch problémech budou víc kecat než je řešit. Jen to tam prostě nutně musí postnout, aby to vypadalo, že oni to teda víc řeší/budou řešit než mluvit o tom případně že se tím teda oni řídí a ostatní by měli taky a tak. A o tom to je, právě. Že čím víc má člověk potřebu o tom mluvit a postovat to někam veřejně, tím míň se podle toho sám většinou chová. Pouze by se tak chovat třeba chtěl a vnímám to jako neskutečnou přetvářku. Viz ta má známá, vím, jak moc je zlomená, jak se lituje, jak je vše podle ní špatně, ale lítá tam jedno motto o životě za druhým, jak je život krásnej, jak si má užívat každýho dne atd. A to tedy rozhodně nedělá.

      Každopádně, tady vidíš tedy i jiný pohled a že ne všechny lidi takové příspěvky uchvacují, či dokonce motivují :-)

      Vymazat
  3. Taky mám jednu takovou známou v přátelích a je to teda něco :D Celá zeď zapatlaná kravinama :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odebrání ze sledování je řešením! :D Budete se mít pořád v přátelích, ona na nic nepřijde, jen si trošku vyčistíš zeď :P

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Děkuji, ovšem si dle použitého přívlastku "krásný" nejsem jistá, zda jsi ho vůbec četla :D Ale díky za komentář ;)

      Vymazat
  5. Citáty mám naozaj rada, ale tieto citáty mi vôbec nesadli :) Čo už, ... Ešte ten Sen s vírou v srdci je celkom dobrý no nie úplne podľa môjho gusta.

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi to nečetla, že? :D ... Jinak bys pochopila, že ani mně nesedí, že tam jsou z ilustračního důvodu, protože píšu o lidech, kteří je postují. Achjo, holky, jestli máte potřebu to tu komentovat za každou cenu nesmyslně a ani nečíst, co píšu, tak sem radši nechoďte :)

      Vymazat
  6. Hezky napsané :) taky mám pár takových přátel a upřímně řečeno nikdy moc nechápala význam sdílení takových citátů :)

    Nikys beauty blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Trošku to ze svého pohledu vysvětlila Dáša Jur výše. A já to jako by chápu ale úplně nepodporuju :D

      Vymazat
  7. Ahoj :-) máš skvělé články, je fajn najít i "zralejší" blog :-) .
    Naprosto souhlasím, takových lidí mám v přátelích několik a jsou plni sebelítosti, a když jim někdo řekne, že s tím mají něco dělat, tak se na něj dívají jako na blázna :-D
    Já mám ty motivační obrázky moc ráda, mám z nich udělanou kolážovou tapetu na počítači. :-)
    Ale snažit se ostatním cpát moudra stažená z google nebo sdílená z "motivační fb stránky" je....no :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, přívlastek "zralejší" blog se mi líbí :)
      Samozřejmě, nějaké jsou trefné, vtipné, a těmi nepohrdnu ani já :D

      Vymazat
  8. Perfektní článek! Úplně vím o čem mluvíš, polovina z mých kamarádek na facebooku v děsně "deep" citátech neustále umírá a trpí kvůli lásce..To jsou daleko lepší různé pozitivní a motivační citáty! :)
    The Colorful Blog

    OdpovědětVymazat
  9. přesně tak, mají nějaký problém...mám tyhle zkušenosti s takovými lidmi! jinak perfektní článek, na tomhle blogu rozhodně nejsem naposledy :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Perfektný článok, ďakujem :)

    Izabell │my diary/klik/

    OdpovědětVymazat
  11. Upřímně řečeno také mám na tyhle obrázky poslední dobou spíše averzi, ještě když je někdo s oblibou přidává třeba každý den, super článek :-).
    Glamour and beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. A právě, jednou za čas něco moudřejšího, hmm, ok, ale každý den nebo dokonce několikrát denně, to nedávám.

      Vymazat
  12. Neznášam také tie typické mainstreamové citáty, nech sú už negatívne/pozitívne, proste ich moc nemusím.

    Bari Bircak

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to jsem ráda, že nejsem jediná, komu to tak vadí.. Citáty mám ráda, ale někteří už to vážně přehánějí se všemi těmi deep obrázky a komentářemi typu: přesně tak a smutný smajlík k tomu. A vždycky jsem překvapená, že takovéto "motivační" obrázky sdílejí lidi, do kterých bych to vůbec neřekla

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  14. Páni, klobouk dolů za tenhle blog! Opravdu perfektní - témata,nápad, čtivost... Jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně napsané. Já naštěstí patřím mezi ty, kteří tyto přátele nemají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni třeba nejsou špatní, jen sdílí špatné věci. :)

      Vymazat
  16. Já už jsem na podobné citáty a motta dost alergická. Lidi, co mi spamovaly zeď těmito "poklady" jsem si zablokovala... Občas čtu Forbes na FB, to mě baví a Cestu Úspěšných, ale nikdy nic nesdílím dál.

    A o depresivních výlevech ani raději nemluvím, to na mojí zdi nemá co dělat :D

    Janina

    http://janinablogopisec.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, blokace nebo oddělání ze sledování je možností :) Já odebírám First Class, ale to je trochu jiná liga sdělování :)

      Vymazat
  17. Mluvíš mi z duše. Takových přátel mám na afcebooku plno. A to většině z nich je 30 a více let. Vážně to nechápu, nejen že každý den sdílejí plno citátů a obrázků s rádoby chytrým etxtem, ale řeší na zdi i své osobní věci. Taky už jsem to vyřešila tak, že jsem je skryla:( zároven bych tě velice ráda pozvala na můj blog :) najdeš zde příspěvky o módě, cestování ale třeba i psychologii - předchozí článek jsem věnovala rozdělení typů žen podle T. Havlíčkové a měl docela úspěch, třeba zaujme i Tebe :) tady je odkaz :) http://magdalenefashion.blogspot.cz/2015/10/oblekate-svou-dusi.html

    OdpovědětVymazat
  18. Veľmi zaujímavý článok. ;) Inak moc sa mi páči tvoj návrh blogu. :) <3
    Fashion Lovers

    OdpovědětVymazat
  19. Na facebooku se vždy někdo takový nejde, i společně s "mamynkama" ;).. tuhle mám dva kamarády, slečnu a chlapa, kteří na sobě za pár let zapracovali naprosto neuvěřitelným způsobem, od mala byli nezdravě obézní, ale rozhodli se se sebou něco udělat, překopali celý život, jídelníček, začali na sobě makat a dneska jsou oba krásně štíhlí, vyrýsování a prokoukli, já sama mám pár kilo navíc, ale jsem tahle spokojená, tihle lidi mají u mě obrovský obdiv, ale když už přes rok nedělají nic jiného, než že nepřetržitě postujou fotky jídla, toho jak jsou v posilovně a srovnání se svým bývalým "já", stále melou jedno a to samé do kola, něco ve smyslu "koukněte co jsem dokázal, teď se kolem mě všichni točí a ty jsi pořád stejný", tak už mi to příjde moc. Nevím co ty lidi k tomu vede, chápu, že se chcou pochlubit, taky mají čím, ale občas si říkám, jestli nezhubli i mozek. Daleko větší šok pro lidi, kteří je třeba šikanovali nebo si je nějak v minulosti dobírali by byl, kdyby přišli takhle změnění na sraz nebo se s ním náhodou potkali ve městě, a né se tím neustále chlubit na facebooku, vyřvávat to do světa a dožadovat se obdivných reakcí. Ještě jedna věc mě štve, na začátku to člověka i těšilo, ale po těch letech trávení na facebooku mě štve jakékoliv označení mě na taková ty hromadná přáníčka k Velikonocím, Vánocům a já nevím k čemu ještě. To samé sebelítostné depresivní statusy, já mám svých problémů dost a ať by se mi svět hroutil jakkoliv, mám se s tím chlubit každému? K tomuto mi sedí ten vtip s pánem, co žije podle facebooku i v normálním světě. Každý den chodí k cizím lidem a vypráví jim o tom, co měl dobrého na oběd, co se mu stalo v práci, co mu honí hlavou a jak má super kamarády.. po chvíli zjistil, že přece jen nějaké nové přátele našel, dva policisty a psychiatra :D. Pěkný, výstižný článek, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, tak takové lidi, co by tak zhubli a předhazovali to neustále světu, na fb naštěstí nemám, ale kdyby, taky by mi lezli krkem. Ono zhubnout není vše, a jak říkáš... beztak zhubli i mozek. Jinak hromadná přáníčka nesnáším, ale nikdo mě na nich naštěstí neoznačuje, uf. Všimla jsem si, že toto hromadné označování na fotkách dělají hloupější lidé... :D

      Vymazat
  20. Opravdu povedený článek! :) Takových přátel mám několik. Nevadí mi, když někdo jednou za čas sdílí něco takového, protože ho to opravdu zaujme. Co mi ale leze krkem je, když někdo sdílí padesát takových obrázků za sebou několikrát denně + je to navíc osoba, která se chová úplně jinak, než podle těch sdílených citátů - to mám vždy chuť jim k tomu napsat proč to sdílí, když se chovají úplně naopak, ale zatím se držím :D :)
    Infinity of Colors

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už byla jen kousíček od toho, kdy bych jim to tak nějak napsala, tak jsem si je radši vyhodila ze sledování. :D

      Vymazat
  21. Takových lidí je celé hejno a jsou to právě ti, kterým se daří nejmíň, je to smutné, ale akorát to ukazují světu, jak jsou lidově řečeno v prdeli.

    OdpovědětVymazat

Ráda se dozvím váš názor, připomínku, prostě cokoliv, co mi chcete k článku sdělit. Tady. :)